Gyakori Kérdések

Hogyan döntöm el, hogy jobbos vagy balos az ajtó, vagy ablak?

Úgy állok az ablak elé, hogy felém nyílódjon, tehát benn állok az épületben, és, ha a zsanér jobbról esik jobbos, ha balról, balos az ablak. Lényeges, hogy ha bejárati ajtót nézek, amely lehet befele nyíló, akkor ugyanúgy bentről nézem, mint az ablakot, de ha az ajtó kifele nyílódik, akkor kintről nézem.

Mit jelent a nyílászáróknál megadott hőszigetelési érték?

A megadott mérőszám minél kisebb, annál jobb.

A szám azt jelenti, hogy egy fok hőmérséklet különbség esetén egy óra alatt hány watt energia szökik el egy négyzetméteren. Vegyünk egy példát. van egy 120 cm széles, 150 cm magas ablakom, télen kinn van mínusz 5 fok, a lakásban pedig 22 fokot mérünk. A nyílászáró 0,7w/nm K értékkel rendelkezik.  A nyílászáró felülete 1,2×1,5 azaz 1,8 négyzetméter a kinti, és benti hőmérséklet különbség 27 fok, tehát 27×1,8 azaz 48,6 x0,7 vagyis 34watt energia  távozik óránként az ablakon. A hőmérsékletet a hőátbocsátási tényező értékében kelvinben van megadva, ám egy kelvin és egy celsius fok különbség megegyezik, ezért ennek nincs jelentősége jelen esetben.

 Mi a légkamra a műanyag ablakban ?

Az ablak kerete nem tömör műanyag, annak a belsejében hosszanti irányban bordák vannak. Ezek az elválasztó falak több részre osztják a műanyag keret belsejét, ezeket a cellákat hívjuk kamrának.

Mivel a bezárt levegő remek hőszigetelő, minél több kamrára van osztva a keret belseje, annál jobban szigetel. A kamrák nem egyforma méretűek, a középső lényegesen nagyobb, ide helyezik el a merevítő vasat, amely a műanyag keret vetemedés elleni védelmét szolgálja. Korszerű gyártás technológiának köszönhetően, ma már a kisméretű ablakokba nem feltétlenül fontos a merevítő vas.

 Mi az üvegeken látható LOW-E jelölés?

Ez egy eljárás, amivel a hőszigetelt üveg belső felületét kezelték. Egy nagyon vékony, lágyfém bevonat, amely „hőtükörként” működik, szabad szemmel, csak UV fényben látható. Az ilyen típusú üvegeknél a gyártó cég megadja, hogy melyik üveglapon van ez a bevonat, azaz ráírja az üvegre, melyik az üveg belső oldala. Csak így szabad beüvegezni a gyártónak a nyílászárót

Vákuum van az üveglapok között?

Nem, hiszen akkor a légköri nyomás összeroppantaná a hőszigetelt üveget. A két, vagy három üveglap közé argon gázt töltenek, mert ez a nagy molekulájú gáz jobb hőszigetelő a levegőnél.

Mi a hibás működtetés gátló?

Ez egy olyan funkció, amely megakadályozza, hogy a bukónyíló ablakot nyitott állapotban bukóra állítsuk, ebben az esetben ugyanis veszélyesen kibillen az ablakszárny a tokból. Leesni nem tud, de nehéz visszazárni az ablakot

Mi a résszellőztető funkció?

Egy olyan funkció, amely az ablakkilincset egy bizonyos állásba állítva szándékosan rosszul zárja az ablakot, így finoman szellőzteti a helységet

Mire jó az AERCO légszellőztető?

Ez egy olyan szerelvény, amely észleli a helység levegőjének összetételét, és ha szükséges önműködően szellőzést biztosít.

Ha a helységben olyan gázüzemű készülék üzemel, amely a belső levegőt (a helység levegőjét) használja az égéshez, kötelező felszerelni ezt a szerelvényt, de hasznos a penészesedés kialakulása ellen is. A nyílászáró bukó-nyíló funkcióját nem befolyásolja.

Mi a redőnyelőkészítés?

Ha az ablakra redőnyt szeretnénk, akkor érdemes, bár nem kötelező megszélesíteni a felső vízszintes tokrészt. Ennek az az oka, hogy az ablakra kívülről felszerelt redőnytok sokszor olyan magas, hogy hiába húzzuk fel a redőnyt teljesen, az üvegfelület felső sávjába belelóg a redőny alsó egy két lamellája. Sok esetben magába a redőnytokba is bele lehet látni belülről az ablaküvegen keresztül, mivel a redőnytok belsejét elég körülményes takarítani esztétikailag nem szép látvány.

Szokás még az ablak oldalsó tokját (függőleges oldalt) is szélesíteni, ennek az az oka, hogy a felszerelt redőny automata, amely a redőnyzsinórt gyűjti kényelmesen elférjen, kényelmesebben lehessen kezelni a redőnyt.

A redőny előkészítés során az ablak tokjára úgynevezett toktoldókat szerelünk fel, ezek különböző méretben állnak rendelkezésre, a felső vízszintes tokrészre 50-100 mm-körüli, a függőleges tokrészre (oldalra) 20-30 mm körüli méret javasolt.

Miért penészesedik a fal?

A penész kialakulásához nedvesség, és gombaspóra kell. Gombaspóra gyakorlatilag mindig megtalálható a levegőben. Nedvesség kialakulásának legfőbb oka a hőhíd. Hőhíd az a jelenség, amikor egy rosszul szigetel egy elem, Pl fal, ablak. A hideg felület találkozik a belső fűtött levegővel, és páralecsapódás keletkezik, nedvesség alakul ki, megindulhat a penészesedés. Fokozottan jelentkezik ez a jelenség olyan helységekben, ahol intenzívebb a páraképződés, pl fürdőszoba, konyha. Védekezni ellene, fal szigeteléssel, nyílászáró cserével lehet. A fal kaphat még nedvességet alulról is, ha a lábazat, és az alsó téglasor közti szigetelés (legtöbbször kátránypapír) elöregedett, vagy valamilyen okból átengedi a nedvességet.

 Mi a Renolit fólia?

Egy speciális fólia, amely a műanyag ablak keret felületére van kasírozva, azaz egy speciális technológiával ráragasztva. A ragasztás rendkívül erős, sem eső, sem szél, sem napsütés hatására nem jön le. A fóliákat fantázia nevük alapján, és renolit szám alapján különböztetjük meg, leggyakoribb, az aranytölgy, mahagóni, dió, színek, ezek fautánzatú színek, de lehetőség van egyszínű fóliákat is alkalmazni, pl antracit szürke bordó, kék zöld, stb.

A műanyag nyílászáró lehet csak kívül színes, csak belül színes, és kívül belül is színes kivitelű.

Tudni kell, hogy a fóliát csak a látható felületekre ragasztják, a belső falcokon nincs fólia. Ezért ha kinyitjuk az ablakot, és ránézünk a szárnykeret élére, és a tok belső falcára, akkor vagy fehér, vagy sötétbarna egységes felületet látunk.

A fólia az idők folyamán sem fakul ki, nem repedezik meg, rendkívül tartós.

Ha két különböző gyártótól rendel nyílászárót, ugyanazon renolit színben, a legcsekélyebb színeltérést sem tapasztalja a két termék között.

Mi az Acryl bevonat?

Ezt az eljárást csak a Gealan alkalmazza, a műanyag ablak felületére egy színes műanyag bevonat kerül, kb 1 mm vastagságban. Ez a bevonat egybe van olvasztva a műanyag keret anyagával, így tulajdonképpen egy anyagot alkotnak. Famintás kivitelben nem rendelhető, csak RAL színskála színeiben.

Mit jelent, hogy a fa ablak-ajtó hossztoldott rétegragasztott?

A fa mint anyag nem egységes szerkezetű, mint a fémek, vagy a műanyag. Az évgyűrűk, ághelyek, keményebb, és lágyabb részeket alkotnak. Ezért a fa termékek hajlamosabbak a vetemedésre, alakváltozásra. A fa vetemedését úgy akadályozhatjuk meg, ha a kisebb részekre vágjuk, és újra összeragasztjuk. Ezzel az eljárással egyrészt kiejtjük a vetemedést okozó ághelyeket, ezek esztétikailag is problémásak, másrészt, megszüntetjük, a fában lévő természetes feszültséget.

A ragasztás, amivel újra egyesítik az elvágott alkatrészeket, erősebb, mint a fa természetes összetartó ereje. A rétegragasztás azt jelenti, hogy az anyag vastagságát több réteg alkotja, a hossztoldás pedig azt, hogy a hosszát több elem alkotja.

Mi a hőhíd mentes küszöb?

Bejárati ajtóknál a téli hidegben előfordul, hogy a szárnykeret gumitömítése, és a küszöb összefagy. Amikor kinyitjuk az ajtót, eltépjük ezt a fagyott, nem kívánt kötést, ezzel súlyosan rongálva a tömítő gumit.

Ha hőhíd mentes küszöböt alkalmazunk, nem lép fel ez a jelenség.

Mit jelent a kilincsműködtetésű ajtózár?

Bejárati ajtóknál, mikor kulcsra zárjuk az ajtót, a kilincset először fel kell húzni, ezzel a mozdulattal zár össze a tok és az ajtószárny teljes hosszában. A kulcsot ezután tudjuk elfordítani.

Mi a kulcsműködtetésű ajtózár?

Bejárati ajtóknál mikor kulcsra zárjuk az ajtót,nem kell felhúzni a kilincset, hanem a kulcs forgatásával érjük el hogy összezárjon a tok, és az ajtószárny. Nem javasolt műszaki megoldás, mert a kulcsra túl nagy terhelés jut, és sokkal hamarabb eltörik. Kényelmetlen is, mert egy záráshoz kb két teljes fordulatra van szükség.